NASZE WYPRAWY 

Ewa Gnacik & Dorota Gnacik 

POWRÓT

Wykonanie:

 

Przygotować składniki farszu: sparzyć, obrać ze skórki pomidora, wydrążyć jąderka i pokroić go w kostkę. Odsączone pomidory suszone pokroić niezbyt drobno, orzechy laskowe posiekać nożem na desce, pokroić cebulkę, czosnek i pieczarki. Przygotować opakowanie 150 g sera feta, odważyć bułkę tartą (najlepiej własnej produkcji).

Na oleju podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać pokrojony czosnek i orzechy, smażyć około 5 minut. Wyłączyć gaz, dodać pomidory suszone, oliwki, płatki chili, pomidora i pokrojoną w kostkę fetę. Połączyć z bułką tartą. Posiekać natkę i dodać do farszu. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

 

Papryki przekroić na pół, pozbawić białych błon. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć papryki, napełnić farszem dociskając dość mocno. Zapiekać w temperaturze 230 stopni przykryte folią aluminiową na środkowej półce przez 35 min. Na koniec zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia jeszcze 10 minut.

 

Podawać z sałatą skropioną sokiem z cytryny i oliwą z oliwek

1 dojrzały pomidor

½ pęczka natki pietruszki

Płatki chili

Sól, pieprz

2 łyżki oleju

Składniki:

3 czerwone papryki

1 czerwona cebula

2-3 ząbki czosnku

75 g orzechów laskowych

6 pomidorów suszonych

150-200 g brązowych pieczarek

150 g sera feta

85 g czarnych oliwek

75 g bułki tartej

Papryka faszerowana fetą, orzechami laskowymi i pieczarkami

NASZE WYPRAWY 

Ewa Gnacik & Dorota Gnacik 

Niech podróżni odnajdą szczęście tam, dokąd się udają. Niech bez żadnego wysiłku osiągną to,

co zaplanowali. A po bezpiecznym powrocie ... niech połączą się w szczęściu ze swymi bliskimi.
(Dalailama XIV, 7 lat w Tybecie)