Wykonanie:
Przygotować składniki farszu: sparzyć, obrać ze skórki pomidora, wydrążyć jąderka i pokroić go w kostkę. Odsączone pomidory suszone pokroić niezbyt drobno, orzechy laskowe posiekać nożem na desce, pokroić cebulkę, czosnek i pieczarki. Przygotować opakowanie 150 g sera feta, odważyć bułkę tartą (najlepiej własnej produkcji).
Na oleju podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać pokrojony czosnek i orzechy, smażyć około 5 minut. Wyłączyć gaz, dodać pomidory suszone, oliwki, płatki chili, pomidora i pokrojoną w kostkę fetę. Połączyć z bułką tartą. Posiekać natkę i dodać do farszu. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Papryki przekroić na pół, pozbawić białych błon. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć papryki, napełnić farszem dociskając dość mocno. Zapiekać w temperaturze 230 stopni przykryte folią aluminiową na środkowej półce przez 35 min. Na koniec zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia jeszcze 10 minut.
Podawać z sałatą skropioną sokiem z cytryny i oliwą z oliwek
1 dojrzały pomidor
½ pęczka natki pietruszki
Płatki chili
Sól, pieprz
2 łyżki oleju
Składniki:
3 czerwone papryki
1 czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
75 g orzechów laskowych
6 pomidorów suszonych
150-200 g brązowych pieczarek
150 g sera feta
85 g czarnych oliwek
75 g bułki tartej
Papryka faszerowana fetą, orzechami laskowymi i pieczarkami
Niech podróżni odnajdą szczęście tam, dokąd się udają. Niech bez żadnego wysiłku osiągną to,
co zaplanowali. A po bezpiecznym powrocie ... niech połączą się w szczęściu ze swymi bliskimi.
(Dalailama XIV, 7 lat w Tybecie)