Wykonanie:
Uprażyć na suchej patelni ziarna sezamu na złoto i odłożyć na później. Piersi z kurczaka posolić i natrzeć dokładnie przyprawą 5 smaków i odstawić na chwilę. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przygotować warzywa: pokroić papryki w długie paski, odważyć szpinak, fasolkę, pokroić dymki i chili, posiekać grubo szpinak. Przygotować sosy, olej sezamowy i miód. To danie trochę w stylu stir fry, więc ważne jest, aby wszystkie składniki były przygotowane.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć w wysokiej temperaturze piersi z kurczaka, następnie przełożyć je na niewielką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika, żeby dopiekły się w środku. Na tej samej patelni podsmażyć papryki, dymki i czosnek aż będą miękkie, ale nie stracą jędrności. Dorzucić fasolki. Dodać miód, sos sojowy, śliwkowy i podsmażyć 1 minutę. Wyłączyć gaz, dodać liście szpinaku. Pokroić kurczaka w plastry, dodać do warzyw, skropić olejem sezamowym. Doprawić przyprawą 5 smaków.
2 żółte papryki
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu śliwkowego
Posiekana natka kolendry
1 łyżka oleju
Składniki:
3 małe piersi z kurczaka
2-3 łyżeczki przyprawy 5 smaków
Łyżka ziaren sezamu
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
6 dymek (cebulek)
1 czerwona papryczka chili
100 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
100 g szpinaku
Kurczak 5 smaków
Przepis zainspirowany książką brytyjskiej szefowej kuchni Gizzi Erskine „Gotuj i chudnij” łączy w sobie wszystkie smaki, które lubię najbardziej w kuchni azjatyckiej: przyprawę 5 smaków (wg własnej mieszanki), olej sezamowy, sos sojowy, sezam i sos śliwkowy. Pycha !
Niech podróżni odnajdą szczęście tam, dokąd się udają. Niech bez żadnego wysiłku osiągną to,
co zaplanowali. A po bezpiecznym powrocie ... niech połączą się w szczęściu ze swymi bliskimi.
(Dalailama XIV, 7 lat w Tybecie)