POWRÓT

Wykonanie:

Uprażyć na suchej patelni ziarna sezamu na złoto i odłożyć na później. Piersi z kurczaka posolić i natrzeć dokładnie przyprawą 5 smaków i odstawić na chwilę. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przygotować warzywa: pokroić papryki w długie paski, odważyć szpinak, fasolkę, pokroić dymki i chili, posiekać grubo szpinak. Przygotować sosy, olej sezamowy i miód. To danie trochę w stylu stir fry, więc ważne jest, aby wszystkie składniki były przygotowane.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć w wysokiej temperaturze piersi z kurczaka, następnie przełożyć je na niewielką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika, żeby dopiekły się w środku. Na tej samej patelni podsmażyć papryki, dymki i czosnek aż będą miękkie, ale nie stracą jędrności. Dorzucić fasolki. Dodać miód, sos sojowy, śliwkowy i podsmażyć 1 minutę. Wyłączyć gaz, dodać liście szpinaku. Pokroić kurczaka w plastry, dodać do warzyw, skropić olejem sezamowym. Doprawić przyprawą 5 smaków.

2 żółte papryki

1 łyżka miodu

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu śliwkowego

Posiekana natka kolendry

1 łyżka oleju

 

Składniki:

3 małe piersi z kurczaka

2-3 łyżeczki przyprawy 5 smaków

Łyżka ziaren sezamu

2 łyżeczki oleju sezamowego

2 ząbki czosnku

6 dymek (cebulek)

1 czerwona papryczka chili

100 g fasolki szparagowej (może być mrożona)

100 g szpinaku

Kurczak 5 smaków

 

Przepis zainspirowany książką brytyjskiej szefowej kuchni Gizzi Erskine „Gotuj i chudnij” łączy w sobie wszystkie smaki, które lubię najbardziej w kuchni azjatyckiej: przyprawę 5 smaków (wg własnej mieszanki), olej sezamowy, sos sojowy, sezam i sos śliwkowy. Pycha !

NASZE WYPRAWY 

Ewa Gnacik & Dorota Gnacik 

NASZE WYPRAWY 

Ewa Gnacik & Dorota Gnacik 

Niech podróżni odnajdą szczęście tam, dokąd się udają. Niech bez żadnego wysiłku osiągną to,

co zaplanowali. A po bezpiecznym powrocie ... niech połączą się w szczęściu ze swymi bliskimi.
(Dalailama XIV, 7 lat w Tybecie)