NASZE WYPRAWY 

Ewa Gnacik & Dorota Gnacik 

Chowder z kukurydzy i kurczaka

 

Zupa, a raczej sycąca potrawa jednogarnkowa jest bardzo popularnym daniem w USA, Meksyku, a także w krajach anglosaskich. Pomysłów na tą potrawę jest wiele. Może być z wędzoną rybą, z krewetkami, z mięsem kraba, a także z kurczakiem lub wege. Dobór składników zależy od regionu, w którym jest podawana, a także inwencji twórczej i wyobraźni kucharza. Jest bardzo smaczna, pożywna i najlepiej ją przyrządzać w sezonie, kiedy łatwo można kupić świeżą kukurydzę w kolbach. Polecam.

Składniki:

2 udka z kurczaka

3 pałki z kurczaka (podudzia)

Marchewka

Pietruszka

Kawałek selera naciowego

Ziarna kozieradki

Natka pietruszki

Czerwona papryka

1-1,5 cebuli

Chili

3 kolby kukurydzy (zamiennie kukurydza z 2 puszek)

1 batat

1 duży ziemniak

2-3 ząbki czosnku

3 dymki z zieloną częścią

Świeży tymianek

Pieprz cayenne

Sól, pieprz

Mleko lub śmietanka kokosowa 100 ml

50 g startego cheddara

szczypiorek

Wykonanie:

 

Z kurczaka ściągnąć skórę, włożyć do dużego garnka z marchewką, pietruszką, selerem, kozieradką, natką pietruszki. Wszystko zalać wodą, żeby zawartość była przykryta. Doprawić solą morską i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.
Do osolonego wrzątku włożyć kolby kukurydzy i gotować do miękkości.
Gdy bulion i kukurydza się gotują, rozgrzać na dużej patelni 1 łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę, pokrojone w kostkę bataty i ziemniaki, pokrojoną paprykę, dymkę i chili. Po kilku minutach wlać do patelni tyle wrzątku, żeby pokrył ziemniaki, przykryć pokrywką i dusić do miękkości ziemniaki. Gdy kukurydza się ugotuje, ściąć ziarna, umieścić 2/3 w blenderze, dolać 2 chochle bulionu z kurczaka i zmiksować na gładką masę.
Obrać z kości mięso z kurczaka i podzielić na kawałki. Pokroić marchewkę z bulionu na plasterki. 1/3 zawartości patelni zmiksować na gładką masę, żeby dodatkowo zagęściła zupę.
Wszystkie składniki połączyć w garnku: zawartość patelni, zblendowaną kukurydzę i część z patelni, pozostałą kukurydzę w ziarenkach, mięso z kurczaka i bulion (w takiej ilości, żeby powstała gęsta zupa). Doprawić solą, pieprzem cayenne i świeżym tymiankiem. Na koniec dodać śmietankę lub mleko kokosowe. Zagotować. Podawać z posiekanym szczypiorkiem, plasterkami chili, utartym chedarem i kromkami chlebka kukurydzianego.

NASZE WYPRAWY 

Ewa Gnacik & Dorota Gnacik 

Niech podróżni odnajdą szczęście tam, dokąd się udają. Niech bez żadnego wysiłku osiągną to,

co zaplanowali. A po bezpiecznym powrocie ... niech połączą się w szczęściu ze swymi bliskimi.
(Dalailama XIV, 7 lat w Tybecie)