SMAKI PODRÓŻY
Podróżowanie zawsze było dla mnie nierozerwalnie związane ze smakowaniem kuchni różnych zakątków świata, bo nic bardziej nie pozwala poznać miejscowej kultury, obyczajów i ludzi niż lokalne jedzenie, przygotowywane na bazie tradycyjnych dla danego kraju składników, pachnących egzotycznymi przyprawami i przyrządzane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Zawsze po powrocie z podróży próbuję w domu odtworzyć lokalne smaki i przynajmniej spróbować ugotować kilka potraw, które najbardziej utkwiły mi na podniebieniu. Jedne wychodzą lepiej przypominając oryginał, inne gorzej i są dalekie od tego co jadłam… Przepisy są oczywiście zmodyfikowane i dostosowane do składników dostępnych w naszych sklepach. Moje ulubione smaki to kuchnia Azji Południowo-Wschodniej, ale również kuchnia południa Afryki przyprawiona korzennymi przyprawami pochodzącymi z Indii. Bliżej naszej kultury i kulinarnych zwyczajów leży oczywiście Europa i tutaj nic nie przebije kuchni śródziemnomorskiej, której potrawy mogę przyrządzać i smakować przez okrągły rok !
Poza podróżami gotuję w domu na co dzień dla rodziny. Moje gotowanie dla najbliższych to mieszanka różnych kuchni świata, programów kulinarnych i książek kucharskich. Jestem fanką przepisów Jamiego Oliwera, które są odpowiednio zbilansowane, bardzo smaczne i zawierają elementy smakowe różnych kuchni świata.
Dla mnie w gotowaniu najważniejsze jest, żeby jedzenie było smaczne, zdrowe i żeby spożywać je przy wspólnym stole w towarzystwie najbliższych.
Nie zajmuję się specjalnymi sesjami fotograficznymi moich potraw. Zdjęcia robię w kuchni na blacie, na stole, na tarasie, bezpośrednio przed podaniem dania...
Zapraszam do mojej kuchni.
Niech podróżni odnajdą szczęście tam, dokąd się udają. Niech bez żadnego wysiłku osiągną to,
co zaplanowali. A po bezpiecznym powrocie ... niech połączą się w szczęściu ze swymi bliskimi.
(Dalailama XIV, 7 lat w Tybecie)