Wykonanie:
Na talerzu ułożyć liście sałaty. Pokroić na połówki pomidorki koktajlowe, ułożyć na sałacie, pokroić w półplasterki zielonego ogórka, dodać do pomidorków. Pstrąga podzielić na części i zwinąć w ruloniki, poukładać na sałacie pomiędzy pomidorami. Dodać pokrojone w półksiężyce awokado. Przyozdobić dużym kleksem gęstego jogurtu greckiego, posolić i popieprzyć do smaku.
Podawać z dobrej jakości oliwą z oliwek, cząstkami cytryny i ciepłymi grzankami.
Smacznego !
Wędzonego na zimno pstrąga można zastąpić łososiem, ponieważ pstrąga trudno kupić, w sklepach dostępne są najczęściej wędzone na ciepło całe ryby…
Składniki:
Wędzony na zimno pstrąg ok. 150 g
Awokado
0,5 zielonego ogórka
Kolorowe pomidorki koktajlowe, zielona sałata strzępiasta
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Cytryna
Sałatka z wędzonym pstrągiem i awokado
Prosta sałatka z wędzonym na zimno pstrągiem, awokado, zielonym ogórkiem i pomidorkami, jaką miałam okazję zjeść w RPA w miasteczku Sabi, w drodze do Parku Narodowego Krugera.
Niech podróżni odnajdą szczęście tam, dokąd się udają. Niech bez żadnego wysiłku osiągną to,
co zaplanowali. A po bezpiecznym powrocie ... niech połączą się w szczęściu ze swymi bliskimi.
(Dalailama XIV, 7 lat w Tybecie)