Chowder z kukurydzy i kurczaka
Zupa, a raczej sycąca potrawa jednogarnkowa jest bardzo popularnym daniem w USA, Meksyku, a także w krajach anglosaskich. Pomysłów na tą potrawę jest wiele. Może być z wędzoną rybą, z krewetkami, z mięsem kraba, a także z kurczakiem lub wege. Dobór składników zależy od regionu, w którym jest podawana, a także inwencji twórczej i wyobraźni kucharza. Jest bardzo smaczna, pożywna i najlepiej ją przyrządzać w sezonie, kiedy łatwo można kupić świeżą kukurydzę w kolbach. Polecam.
Składniki:
2 udka z kurczaka
3 pałki z kurczaka (podudzia)
Marchewka
Pietruszka
Kawałek selera naciowego
Ziarna kozieradki
Natka pietruszki
Czerwona papryka
1-1,5 cebuli
Chili
3 kolby kukurydzy (zamiennie kukurydza z 2 puszek)
1 batat
1 duży ziemniak
2-3 ząbki czosnku
3 dymki z zieloną częścią
Świeży tymianek
Pieprz cayenne
Sól, pieprz
Mleko lub śmietanka kokosowa 100 ml
50 g startego cheddara
szczypiorek
Wykonanie:
Z kurczaka ściągnąć skórę, włożyć do dużego garnka z marchewką, pietruszką, selerem, kozieradką, natką pietruszki. Wszystko zalać wodą, żeby zawartość była przykryta. Doprawić solą morską i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.
Do osolonego wrzątku włożyć kolby kukurydzy i gotować do miękkości.
Gdy bulion i kukurydza się gotują, rozgrzać na dużej patelni 1 łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę, pokrojone w kostkę bataty i ziemniaki, pokrojoną paprykę, dymkę i chili. Po kilku minutach wlać do patelni tyle wrzątku, żeby pokrył ziemniaki, przykryć pokrywką i dusić do miękkości ziemniaki. Gdy kukurydza się ugotuje, ściąć ziarna, umieścić 2/3 w blenderze, dolać 2 chochle bulionu z kurczaka i zmiksować na gładką masę.
Obrać z kości mięso z kurczaka i podzielić na kawałki. Pokroić marchewkę z bulionu na plasterki. 1/3 zawartości patelni zmiksować na gładką masę, żeby dodatkowo zagęściła zupę.
Wszystkie składniki połączyć w garnku: zawartość patelni, zblendowaną kukurydzę i część z patelni, pozostałą kukurydzę w ziarenkach, mięso z kurczaka i bulion (w takiej ilości, żeby powstała gęsta zupa). Doprawić solą, pieprzem cayenne i świeżym tymiankiem. Na koniec dodać śmietankę lub mleko kokosowe. Zagotować. Podawać z posiekanym szczypiorkiem, plasterkami chili, utartym chedarem i kromkami chlebka kukurydzianego.
Niech podróżni odnajdą szczęście tam, dokąd się udają. Niech bez żadnego wysiłku osiągną to,
co zaplanowali. A po bezpiecznym powrocie ... niech połączą się w szczęściu ze swymi bliskimi.
(Dalailama XIV, 7 lat w Tybecie)